Απόκοσμες εικόνες και βυθισμένα χωριά στον Παλαμά – Μετέφεραν ηλικιωμένο με κανό. Κατόπιν εορτής Άρχισαν οι απεγκλωβισμοί κατοίκων

Σκηνές αποκάλυψης με τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες και δομές, αλλά και ανθρώπους κάθε ηλικίας που προσπαθούν να σωθούν ανεβαίνοντας ακόμα και στις στέγες των σπιτιών τους, συνθέτουν την εικόνα που επικρατεί στο Δήμο Παλαμά μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Ολόκληρα χωρία έχουν βυθιστεί από τις πρωτοφανείς καταιγίδες μακράς διάρκειας με τις οποίες χτυπάει από τη Δευτέρα το βράδυ τη χώρα μας η κακοκαιρία Daniel. Οι κάτοικοι καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να προστατέψουν τις οικογένειες τους, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που ζουν με το φόβο μήπως κάτω από τα νερά εντοπιστούν άνθρωποι που δεν πρόλαβαν να αποφύγουν τους ορμητικούς χειμάρρους.

Το ύψος του νερού σε κάποιες περιοχές φτάνει έως τα τέσσερα μέτρα, γεγονός που δεν επιτρέπει σε σωστικά συνεργεία και κλιμάκια της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας να πλησιάσουν έτσι ώστε να απεγκλωβίσουν κόσμο.

Οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές κάνουν έκκληση για βοήθεια, ενώ τονίζουν ότι στην βιβλική καταστροφή συνέβαλε η υποχώρηση αναχωμάτων και στο σπάσιμο φραγμάτων σε ποταμούς της περιοχής.

«Έχουμε πλημμυρίσει. Το ύψος βροχής ήταν στα δύο ακόμα και δυόμιση μέτρα. Θέλουμε νερό, κουβέρτες, φαγητό γιατί το νερό έφτασε στα καταστήματα τα 70 εκατοστά και χθες καταστράφηκε ο φούρνος του χωριού. «Έσπασαν τα αναχώματα που είχαμε στον ποταμό Πάμισσο αλλά και τα φράγματα στον ποταμό Μέγα. Από χθες το απόγευμα έχουμε δώσει σήμα στην Πυροσβεστική να έρθουν και δεν έχουν εμφανιστεί» επισημαίνει ο πρόεδρος της κοινότητας Ριζοβουνίου, Γιώργος Γκερμπεσιώτης και συνεχίζοντας προσθέτει:

«Συνολικά το χωριό έχει 280 κάτοικους. Αρκετοί χθες έφυγαν, με κάποιους από αυτούς να πηγαίνουν στην Καρδίτσα. Σε ισόγεια δεν μπορείς πλέον να μείνεις. Όσοι μένουν σε μονοκατοικίες φιλοξενούνται σε άλλα σπίτια που είναι από 2όροφο και πάνω. Εμείς στο σπίτι μου είμαστε πλέον 30 άτομα, οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένοι».

Φόβοι για ανθρώπινες απώλειες

Τους φόβους για το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες εκφράζει ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου: «Έχουν σπάσει τα αναχώματα στον ποταμό Σοφαδίτη προς την μεριά του Παλαμά και έχει πλημμυρίσει όλος ο δήμος. Είναι τεράστιες οι ποσότητες νερού. Είμαστε όλοι στους πάνω ορόφους γιατί στα ισόγεια έχει μόνο νερό. Άλλοι είναι στις στέγες των σπιτιών. Από την στιγμή που δεν έχει απεγκλωβιστεί ούτε ένας άνθρωπος, φοβάμαι ότι σίγουρα υπάρχουν πνιγμένοι. Πολλές δεκάδες άτομα είναι εγκλωβισμένα».

Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι αγωνίζονται μόνοι τους για να σωθούν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Μάλιστα ένας ερασιτέχνης ψαράς με το κανό του και με τη βοήθεια ενός ακόμα ατόμου έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να απεγκλωβίσουν 30 άτομα, μεταξύ των οποίων κι ένα ηλικιωμένο άτομο με προβλήματα υγείας.

«Μία φουσκωτή βάρκα δεν έχει έρθει από χθες το βράδυ. Είναι δυνατόν; Είναι οι άνθρωποι στα μπαλκόνια και φωνάζουν. Άλλοι είναι στις σκεπές. Ένας ψαράς με ένα κανό κάνει γύρα για να βοηθήσει. Κανένας δεν έχει έρθει για βοήθεια. Ο ηλικιωμένος που μετέφερε, είναι σε άσχημη κατάσταση και έχει και τα φάρμακά του μαζί», λέει ο κάτοικος του Παλαμά, Γιάννης Χατζής, και προσθέτει: «Υπάρχουν μεγάλοι άνθρωποι και παιδιά. Εδώ δίπλα στο σπίτι μου είναι σκαρφαλωμένα 7 άτομα και ουρλιάζουν πάνω στα ντιβάνια. Τι άλλο να κάνουμε; Να μας βοηθήσουν. Έρχονται φίλοι για να μας βοηθήσουν, όχι το κράτος. Ζητάμε πέντε βάρκες, να πάρουμε ένα ψωμί, ένα νερό. Να σωθεί ο κόσμος. Είμαι ηχολήπτης καταστράφηκε όλος μου ο εξοπλισμός».

Μάλιστα στον Παλαμά από τις βροχές έχουν καταρρεύσει και παλιά σπίτια.

Βυθισμένο ολόκληρο χωριό

Ο πρόεδρος της κοινότητας Βλόχου, Γιάννης Κούκας κάνει λόγο για απόκοσμες εικόνες, καθώς όπως αναφέρει το χωρίο του έχει καλυφθεί κάτω από τον τεράστιο όγκο νερού.

Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Έχουν βυθιστεί τα σπίτια μας. Τέλος το χωριό μας. Δεν υπάρχουν ισόγεια, οι μισές στέγες φαίνονται. Η στάθμη του νερού φτάνει και τα τέσσερα μέτρα. Τώρα να έρθει η βοήθεια τώρα που πνιγόμαστε; Ας ερχόταν βοήθεια πριν πνιγούμε. Το δικό μας χωριό έχει αναχώματα γύρω – γύρω. Τώρα το νερό τα πέρασε, τα καβάλησε και τώρα δεν βγαίνουν με τίποτα. Τα νερά αυτά είναι από τους ποταμούς Ιταλικός, Καλέντζης και Ενιππέας. Είμαστε 467 κάτοικοι και όλοι μας είμαστε πάνω στις στέγες των σπιτιών μας».

Στην κοινότητα της Αγίας Τριάδας οι κάτοικοι έχουν βγει στους πλημμυρισμένους δρόμους με βάρκες προκειμένου να προσφέρουν σε οποίο συντοπίτης τους χρειάζεται βοήθεια. «Είμαστε με τα τρακτέρ και τις βάρκες και πάμε από σπίτι σε σπίτι να δούμε αν είναι καλά. Καμιά 25αριά άτομα είναι εγκλωβισμένα στα σπίτια τους», λέει o πρόεδρος της κοινότητας Αγίας Τριάδας, Σάββας Γιολδάσης και συμπληρώνοντας επισημαίνει:

«Η εκκλησία έχει πλημμυρίσει και το κοινοτικό κατάστημα αντέχει αν και έχει γύρω-γύρω νερά. Πάνω από ενάμιση μέτρο έχει φτάσει το νερό. Εγώ έχω διώροφο σπίτι και έχουμε ανέβει στον δεύτερο όροφο. Φιλοξενούμε κι άλλο κόσμο. Παίρνουμε την Πολιτική Προστασία, παίρνουμε την Πυροσβεστική. Όλο μιλάμε στο τηλέφωνο αλλά δεν γίνεται κάτι. Μας λένε ότι δεν είναι προσβάσιμος ο δρόμος από Λάρισα».

Συγκλονίζουν οι εικόνες από τους απεγκλωβισμούς κατοίκων στα χωριά της Καρδίτσας που χτυπήθηκαν ανελέητα από την κακοκαιρία Daniel με κάθε μέσο.

Όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει εστιάσει τις δυνάμεις του στη Θεσσαλία, με το πιο δύσκολο πεδίο να βρίσκεται μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας καθώς έχει πλημμυρίσει ο Ληθαίος ποταμός και έχει σπάσει το φράγμα στο Προάστιο. Αποκλεισμένα είναι τα χωριά Προάστιο, Αγία Τριάδα, Παλαμάς, Μεγάλα Καλύβια και Καλογριανά καθώς τα νερά βρίσκονται σε μεγάλο ύψος.

Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, στην Αγία Τριάδα είναι εγκλωβισμένα 20 άτομα και 6 αγνοούνται, στα Μεγάλα Καλύβια 40 άτομα βρίσκονται σε σπίτια και στα Καλογριανά 4 άτομα επίσης σε σπίτια.

 


© 2024 iThessalia | CREATED BY ITWORX