Σούπερ μάρκετ: Ακριβότερο κατά 11,1% το καλάθι- Στο 24,8% το μερίδιο αγορά της ιδιωτικής ετικέτας

Συνεχίζεται η πληθωριστική ανάπτυξη για το λιανεμπόριο, σύμφωνα με την NielsenIQ.

Η ακρίβεια εξακολουθεί να αφήνει το αποτύπωμά της στην συμπεριφορά των καταναλωτών, οι οποίοι μπροστά στα ακριβότερα προϊόντα εξακολουθούν να «αμύνονται» με τον ίδιο τρόπο: μειώνοντας τις ποσότητες και επιλέγοντας προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Στο πλαίσιο αυτό τα σούπερ μάρκετ απαντούν με περισσότερες προσφορές.

Αυτό υποδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία για το λιανεμπόριο το πρώτο εξάμηνο του 2023 που έχει στη διάθεσή της η NielsenIQ.

Σύμφωνα με την NielsenIQ,  η αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ., Ηπειρωτική Ελλάδα & Κρήτη, εξαιρούμενων των Νησιών) κινήθηκε θετικά σε αξία στο +8,7% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 (στοιχεία YTD έως 02 Ιουλίου 2023), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Η τάση αυτή, σύμφωνα με την NielsenIQ, οδηγείται κυρίως από τα τρόφιμα, τόσο τα φρέσκα (+9,2%) όσο και τα τυποποιημένα (+9,4%), με τα bazaar προϊόντα να εμφανίζουν την πιο μετριοπαθή ανάπτυξη, στο +2,7%, ενώ την ίδια στιγμή οι μεγάλες FMCG κατηγορίες της οικιακής χρήσης, καθώς και της προσωπικής φροντίδας παρουσιάζουν σημαντική αύξηση πωλήσεων σε αξία, στο +10,6% και +7,8% αντίστοιχα.

Η ανάπτυξη αυτή είναι όμως πληθωριστική καθώς:

  • Τα προϊόντα είναι πιο ακριβά, αν και έχει πατήσει «φρένο» η αύξηση των τιμών. Έτσι, μετά από την αύξηση- ρεκόρ που σημειώθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, στο +13,5%, φαίνεται σταδιακά από την αρχή του 2023 να υπάρχει μια αποκλιμάκωση στο ποσοστό αύξησης, παρόλο που συνεχίζει να διατηρείται σε διψήφια επίπεδα. Η αύξηση των τιμών διαμορφώνεται στο 11,1% το χρονικό διάστημα από αρχές Απριλίου ως 18 Ιουνίου.
  • Η κατανάλωση περιορίζεται, δεδομένου ότι οι πωλήσεις σε όγκο για το σύνολο των FMCGs (στοιχεία YTD έως 18 Ιουνίου) παρουσιάζουν αρνητική τάση, στο -2,5%.

Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές συνεχίζουν να προτιμούν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας τα οποία παρότι έχουν αυξήσει σημαντικά τη μέση τιμή πώλησής τους, συνεχίζουν να είναι η πιο φτηνή εναλλακτική στην πλειονότητα των κατηγοριών. Έτσι έχουν κατακτήσει πλέον μερίδιο αγοράς 24,8%. Το μερίδιο αυτό μάλιστα, ειδικότερα για την μεγάλη κατηγορία των προϊόντων οικιακής φροντίδας, είναι αρκετά πιο υψηλό, έχοντας φτάσει στο 35,2%, σχεδόν 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα απ’ ότι ήταν στο κλείσιμο του 2022.

Έχοντας έτσι γίνει οι καταναλωτές πιο ευαίσθητοι στην τιμή, λιανέμποροι και προμηθευτές εντείνουν ακόμη περισσότερο την προσπάθειά τους να είναι όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικοί προσφέροντας στους αγοραστές όλο και περισσότερες προσφορές, με το ποσοστό προωθητικής έντασης στην αγορά να έχει φτάσει για το πρώτο εξάμηνο του έτους το εντυπωσιακό ποσοστό του 69,3% για τα επώνυμα FMCG προϊόντα.

Όσον αφορά στους διαφορετικούς τύπους καταστημάτων, την μεγαλύτερη ανάπτυξη παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα σε τετραγωνικά καταστήματα (Hypermarkets, καταστήματα άνω των 2.500 τ.μ.), στο +13,4%, γεγονός που οφείλεται, ενδεχομένως στην αυξανόμενη τάση των καταναλωτών να αναζητούν περισσότερες προσφορές, καθώς και πιο χαμηλές/ανταγωνιστικές τιμές.

Σε επίπεδο γεωγραφικών περιοχών ο τουρισμός φαίνεται ήδη να έχει τονώσει σημαντικά την αγοραστική δυναμική της περιφέρειας, με αποτέλεσμα οι περιοχές της Κρήτης, αλλά και της Πελοποννήσου να εμφανίζουν τις πιο θετικές τάσεις ανάπτυξης (+14,2% και +10,0% αντίστοιχα).


© 2024 iThessalia | CREATED BY ITWORX