Λάρισα: Έως 15 Σεπτεμβρίου η εγγραφή στα δημόσια αγροτικά ΙΕΚ

Έως 15 Σεπτεμβρίου θα συνεχισθούν οι εγγραφές για το διδακτικό έτος 2022- 2023, στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΔΙΕΚ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Οι εγγραφές αφορούν:
1. Νέους σπουδαστές, κατόχους απολυτηρίου Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου και ισότιμων τίτλων
2. Τους επιτυχόντες υποψηφίους, που υπέβαλαν παράλληλο μηχανογραφικό
Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ διαθέτει περισσότερα από 100 χρόνια ιστορίας και εμπειρίας στην αγροτική εκπαίδευση και είναι διαπιστευμένος φορέας Erasmus+. Προσφέρει σπουδές για μια σύγχρονη Αγροτική Επαγγελματική Εκπαίδευση σε νέους από ολόκληρη την χώρα, που θέλουν να δραστηριοποιηθούν ή/και να απασχοληθούν σε εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα.
Στο Νομό λειτουργούν στη Λάρισα, τα ΔΙΕΚ Τεχνικού Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων και Διαχείρισης Συστημάτων Εκτροφής Αγροτικών Ζώων, δίνοντας στους αποφοίτους τους δίπλωμα επαγγελματία, σε δύο κλάδους που έχει ανάγκη η χώρα μας. Και τούτο γιατί για να είναι κανείς επαγγελματίας τεχνικός γεωργικών μηχανημάτων απαιτούνται ειδικές γνώσεις, ενώ οι διαχειριστές εκτροφής αγροτικών ζώων μπαίνουν σε ένα επάγγελμα το οποίο αναμένεται να έχει άνθιση, μιας και η Ελλάδα θέλει να δώσει έμφαση στην κτηνοτροφία.

Τι αφορούν εξειδικευμένα, όμως οι δύο αυτές ειδικότητες;
1. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ
Ο Τεχνικός Συντήρησης & Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων μέσα από εμπιστοσύνη, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό αναλαμβάνει την επισκευή και συντήρηση όλων των γεωργικών ελκυστήρων που είναι απαραίτητα για την καλλιέργεια μιας αγροτικής έκτασης. Οι απόφοιτοι της ειδικότητας, έχουν διευρυμένο γνωστικό πεδίο και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν με αξιώσεις μία επιτυχημένη πορεία στην αγορά εργασίας

2. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ
Οι τεχνολογικές εξελίξεις και η εξειδίκευση αλλάζουν την εργασία του κτηνοτρόφου. Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής κτηνοτροφίας, μέσω και της βελτιστοποίησης της ποιότητας των προϊόντων της, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των εκμεταλλεύσεων και η ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου με δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον αποτελούν βασικές προτεραιότητες και απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό.

Με δεδομένο ότι οι ανάγκες της σύγχρονης εποχής απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις, ώστε οι αγρότες να μπορούν να ανταποκριθούν για να καταστεί η αγροτική οικονομία βασικός πυλώνας της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς δήλωσε: «… Αποτελεί πολιτική επιλογή μας η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα, η πράσινη ανάπτυξη, η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή, η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης με τη λειτουργία Δημοσίων ΙΕΚ για τα αγροτικά επαγγέλματα, η προώθηση των θησαυρών της ελληνικής γης, και κυρίως αποτελεί βασική μας επιλογή η μετάβαση από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης και ταυτόχρονα της ενδυνάμωσης των συνεταιριστικών, αγροτικών συλλογικών σχημάτων».

Το έτος κατάρτισης 2022-2023 θα λειτουργήσουν με πρωινό ωράριο, έξι (6) Δημόσια ΙΕΚ στις Περιφερειακές Ενότητες: Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Κορίνθου, Λάρισας, Αττικής και Τρικάλων

Η φοίτηση είναι δωρεάν και διαρκεί πέντε (5) εξάμηνα και συγκεκριμένα:
4 εξάμηνα θεωρητικής και Εργαστηριακής Κατάρτισης
1 εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης

Με δαπάνες του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ παρέχεται δωρεάν στέγαση και σίτιση, σε ορισμένο αριθμό σπουδαστών ανά ΔΙΕΚ.

Στους αποφοίτους των ΔΙΕΚ ύστερα από την επιτυχημένη ολοκλήρωση της κατάρτισής τους, χορηγείται Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΒΕΚ), που δίνει στον κάτοχό της το δικαίωμα να συμμετάσχει σε εξετάσεις πιστοποίησης από τον ΕΟΠΠΕΠ, για την απόκτηση του τίτλου επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: www.elgo.gr


Πηγή: www.ertnews.gr
© 2024 iThessalia | CREATED BY ITWORX