σύνοδος κορυφής ΕΕ - Κίνας

Η πρώτη σύνοδος κορυφής ΕΕ - Κίνας από τον Ιούνιο του 2020 πραγματοποιείται σήμερα με τηλεδιάσκεψη, σε μια κρίσιμη στιγμή για τις παγκόσμιες σχέσεις. 

Οι δύο κορυφαίοι πολιτικοί εκπρόσωποι της ΕΕ - ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μαζί με τον Ύπατο αρμοστή της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζόζεπ Μπορέλ, θα πραγματοποιήσουν σήμερα την πρώτη τηλεσυνάντηση με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα συμμετάσχει στη συνέχεια στην απογευματινή σύνοδο, η οποία θα ξεκινήσει στις 15.00 (ώρα Ελλάδος). 

Αν και η τηλεσύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας είχε προγραμματιστεί πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η εισβολή της Ρωσίας επισκιάζει αντικειμενικά τις διαδικασίες, με δεδομένη την – σιωπηρή - έστω, υποστήριξη του Πεκίνου στη Μόσχα. 

Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι άφησαν να παρασυρθούν σε μια σύγκρουση που υποκινήθηκε από την Ουάσιγκτον και η οποία αποκάλυψε τα τρωτά σημεία της Δύσης. «Η Ευρώπη αυτοπυροβολήθηκε στα πόδια προσχωρώντας στις αμερικανικές κυρώσεις», προειδοποιεί η εθνικιστική κινεζική εφημερίδα Global Times. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών,  Γουάνγκ Γουένμπιν», αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στην Ουκρανία, εξέφρασε την ελπίδα για μια «βιώσιμη και υγιή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας - ΕΕ, προκειμένου να διοχετευτεί σταθερότητα και θετική ενέργεια σε μια περίπλοκη και ταραχώδη παγκόσμια κατάσταση».

Στη σύνοδο, βέβαια, δεν μετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά είναι σίγουρο ότι θα την παρακολουθήσουν με μεγάλο ενδιαφέρον. Η Ουάσιγκτον άλλωστε είχε εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια, όταν η ΕΕ είχε υπογράψει την επενδυτική συμφωνία με το Πεκίνο τον Δεκέμβριο του 2020, με την παρότρυνση του Βερολίνου.


© 2024 iThessalia | CREATED BY ITWORX